Page tree

A Victor Hugo utcai szervertermünk jelenleg érvényben lévő villamos energiaszerződése 2022. december 31-ével lejár. 2022. augusztus óta tartó tendereztetési folyamat eredményeképpen az irodaház tulajdonosával együttműködve a szerződés további 6 hónapra egy ún. tőzsdei (spot) ár szerződés konstrukcióval került meghosszabbításra.

Szeretném ismertetni Önökkel a döntésünk mögötti érveket.

Az ÁR és elszámolási rendszer

Sajnos minden energiaszolgáltató olyan mértékű biztonsági tartalékkal képzett fix egyégárat adott meg az ajánlatában a jövő évre (237-490 HUF/kWh), ami szinte ellehetetlenítette volna a szervertermünk működését. Mérlegelésünk alapja egy kalkuláció, melyből kiderült hogy 2022. júniusig visszamenő időszakra vetítve a fent említett fix árnál jóval kedvezőbb díjakat biztosít a SPOT típusú szerződés. Ennek novemberi számítási modelljét levelünk végén találják, egyben bemutatva azt a formátumot amellyel a következő 6 hónapban elszámolunk ügyfeleink felé.

Az Időtáv (Miért 6 hónap?)

Úgy véljük egy üzletmenet számára a 3 hónap kevés, hogy a gázfelhasználás által befolyásolt villamosenergia árak csillapodjanak annyira, hogy újra elérhetők legyenek a kedvező fix egységárú ajánlatok. Energetikai szakértők véleménye szerint 2023 február-március időszakban érdemes a tárgyalásokat újra elindítani (már nincs csúcson a gázfogyasztás és a gáztárolók feltöltése még nem kezdődött el), egy értelmezhető díjú fix áras szerződés irányába. Terveink szerint februártól egészen a szerződés lejártáig fenntartunk egy ajánlatfrissítési folyamatot, és amennyiben modellszámításaink azt mutatják, hogy az éves spotátlagok-ra csökken a fixált szerződések ára, úgy elindítjuk a váltási folyamatot. Amennyiben ez nem történik meg, további 6 hónapra hosszabbítjuk a szerződésünket, természetesen fenntartva az állandó ajánlatfrissítést a következő szerződéses ciklusra.

Az új számlázási rendszer

EUR alapon rögzül a villamos energia napi ára (tőzsdei ár, adatforrás https://hupx.hu/hu/piaci-adatok/dam/historikus-adatok), amelyet a napi fogyasztási értékekkel szorozva kapjuk meg a napokra lebontott energiaköltséget és ezeket összegezve a teljes havi fogyasztást. A havi energiadíj napi szintű részletezését a lent látható táblázati formában fogjuk megküldeni az alábbi egyenlet szerint:

Napi energiadíj (HUF) =
NAPI fogyasztás (kWh) × [ { [ (Tőzsdei napi ár (EUR/MWh) + SPREAD (29,533 EUR/MWh) ] / 1000 × EUR/HUF árfolyam } + Rendszerhasználati díj HUF ]

Napi Hűtési faktor = Napi energiadíj (HUF) * 0,7

Teljes havi energiaköltség (HUF) = Napi energiadíjak összesen (HUF) + Napi Hűtési faktor összesen (HUF)

Helyzetünket sajnos nehezítette, hogy a szolgáltatók egységesen többhavi fogyasztásnak megfelelő depositot kértek, melyet cégünk egyelőre képes finanszírozni a vevők irányába történő tovább hárítása nélkül.

Továbbra is érezzük annak a felelősségét és súlyát, hogy ez mekkora költséget jelent partnereinknek, ezért mindent megteszünk hogy transzparensen kommunikáljunk és folyamatosan dolgozunk azon, hogy visszatérhessünk régi, fix áras konstrukcióhoz.

Megértjük azokat a partnereinket akiknek esetleg ezek az árak vagy elszámolási rendszer nem vagy nehezen vállalható, ezért kérem ilyen esetekben keressék ügyélmenedzserüket, hogy személyre szabott kedvezményes virtuális infrastruktúrával, fix áras Hauszmann terembe átköltözéssel, szerverkonszolidációval és egyéb energiahatékonysági tanácsokkal segítsék a helyzet megoldását.

Példa spot elszámolásra:


  • No labels